Laadukkaat mökit sijaitsevat Rautjärven rannalla

Kestävä matkailu Hugon Huviloilla

Mökit Hugo ja Hilda rakennettiin 2010-luvun alussa Rautjärven rantaan. Majoituskapasiteettia on Hugossa 8 ja Hildassa 12 vuodepaikkaa.

Mökit on tehty hirsirunkoisiksi, ympärivuotiseen käyttöön soveltuviksi. Mökeissä on maalämmitys, jolla lämmitetään mökit ja käyttövesi. Koneellisessa ilmanvaihdossa on lämmön talteenotto ja kesällä jäähdytys maalämmön maapiiristä.

Raikas vesi ja paikallinen jätehuolto

Kuivat jätteet toimitetaan talviaikaan kunnalliseen jätepisteeseen ja kesäaikaan keräilyauto käy säännöllisesti tontilla. Ruokajätteille on yhteinen kompostori. Kompostijäte käytetään viherrakentamiseen alueella. Kunnan jätepisteessä lajitellaan jätteet lasi, pahvi, jätepaperi, metalli ja muihin kuivajätteisiin ja kesällä jokaiselle jakeelle on oma astia tontilla.

Molemmissa mökeissä on oma porakaivo ja hyvä, tutkittu vesi. Käyttövesijärjestelmissä käytetään alhaisia paineita vedenkulutuksen pitämiseksi pienenä. Ruokailut pyritään järjestämään sisätiloissa ja terassilla ja pyritään välttämään kertakäyttöastioita.

Harmaat jätevedet imeytetään tontilla ja wc-vedet toimitetaan kunnalliseen puhdistamoon. WCt toimivat alipaineella eli vettä käytetään alle litra huuhtelua kohden.

Hugon savusaunat

Savusaunat Hiisi ja Horna ovat omana kirvesmiestyönä tehtyjä, perinteisiä savusaunoja Hugon huviloiden yhteydessä. Savusaunojen rakennusmateriaalina on käytetty haapapuuta, joka on sahattu hirsiksi paikallisen kenttäsahurin kanssa. Savusaunat lämpiävät omasta metsästä ensiharvennuksen yhteydessä kerätyllä leppäpuulla.

Kiukaat on itse muurattu runsaasti ilmaa hyödyntäviksi, jolloin palaminen on mahdollisimman puhdasta ja saunat lämpiävät tehokkaasti pienellä puumäärällä.

Huvilat luonnon keskellä

Alueella kiertää mökkien tontilla noin kilometrin luontopolku, joka on tehty ympäristö huomioiden ja jossa on monipuolisesti erilaisia luontokohteita näkyvissä. Alueella on mahdollisuus myös marjastaa, sienestää ja kalastaa; tarpeellisien lupien saannissa avustetaan.

Huviloiden lähellä on runsaasti polkuja ja metsäteitä. Asiakkaiden käytössä on kartta ja kulkemisessa myös neuvotaan toivottaessa. Rautjärvessä on kalastuskunnan sopimuksesta kielletty moottoriveneily ja asiakkailla on käytettävissä soutuveneitä, kanootti ja kajakkeja, joiden käyttö opastetaan tarvittaessa.

Historia ja luontokohteet

Lähialueella on luonnonsuojelualueita yli 20 ha ja niissä saa liikkua jokamiehenoikeuksia noudattaen. Osa alueesta on Hugon hyviloiden kiinteistöstä aikanaan luonnonsuojelualueeksi valtiolle myytyä vanhaa metsää. Meillä on sopimus metsähallituksen kanssa alueen käytöstä ja olemme sitoutuneet noudattamaan Metsähallituksen kestävän luontomatkailun periaatteita.

Lähialueella on runsaasti raja-, sota- ja paikallisen kulttuurihistorian kohteita ja asiakkaita opastetaan tutustumaan niihin heidän toivomustensa perusteella. Alueella on lisäksi hienoja enemmän ja vähemmän tunnettuja luontokohteita, joihin asiakkaat opastetaan tai järjestetään opastus tarvittaessa.

Kestävä ruokailu

Hugon huviloilla järjestettävien asiakastilaisuuksien ja catering-tilaisuuksien ruokahuollossa käytetään paikallisia toimijoita kuten STEP koulutuksen keittiötä Ruokolahdelta ja huviloiden omistajan Heikki Penttilän tilan omia tuotteita.

Penttilän tilalla leivotaan jatkuvasti mm. rieskoja vähittäiskauppaan, ravintoloihin ja omaan käyttöön. Tuotanto on yli sata vuotta vanhassa kivinavetassa, joka on vuosien aikana toiminut navettana, lampolana, sikalana, perunavarastona, teurastamona, lihanajalostuslaitoksena ja on tällä hetkellä elintarvikehuoneisto. Rieskanvalmistuslaitteet on kunnostettu vanhoista elintarviketeollisuuden jo kertaalleen hylkäämistä koneista. Tuotannossa käytetään erilaisia alkutuotannon sivuvirtoja kuten liian isoja ja pieniä perunoita, porkkanoita, tomaatteja ja juuston ”kanttipaloja”.

Tervetuloa!

Toivotamme kaikki tervetulleiksi käymään ja jäämään luoksemme. Hanki unohtumaton arktinen savusauna-, poreallas- tai jäinen uintielämys avannossa keskellä Etelä-Karjalan luontoa. Ensimmäisen 10 kuukauden aikana meillä on ollut savusaunassamme vieraita jo yli 15 eri maasta. Ja yleisinä saunapäivinä voit tutustua paikalliseen väestöön.

Tervetuloa!